Cross Document Sharing (XDS)

XDS oplossing voor structurele samenwerkingen tussen zorginstellingen


Uitwisseling van gegevens met andere ziekenhuizen en zorginstellingen voor second opinions, verwijzingen en ziekenhuisopnamen is een routine activiteit in een zorginstelling of ziekenhuis. Zorginstellingen werken regionaal frequent samen, wat betekent dat een enorme hoeveelheid data van een zorginstelling structureel inzichtelijk moet worden voor een andere zorginstelling. De IHE XDS (Cross Enterprise Document Sharing) infrastructuur kan gebruikt worden voor het aanmelden en ophalen van onderzoeken in de regio.

Het is van belang dat deze uitwisseling van medische gegevens en beelden, op veilige en efficiënte wijze plaatsvindt. Niets is frustrerender dan dat een diagnose nog niet gesteld kan worden, omdat het te lang duurt voordat data van een andere zorginstelling bekeken kan worden!

De – Healthcare Content Management (HCM) oplossing van Alphatron is gebaseerd op de nieuwste standaarden: gegevens worden in een onafhankelijke standaard gearchiveerd, zodat ze niet alleen binnen de betreffende ziekenhuisinstelling beschikbaar worden gesteld, maar ook veilig en efficiënt gedeeld kunnen worden met andere zorginstel­lingen. IHE XDS heeft vier hoofdcomponenten: een register (registry), een gegevensbank (repository), een bron (source) en een viewer (consumer). Het register werkt als knooppunt dat de verzoeken om gegevens coördineert; de gegevensbank is verantwoordelijk voor het aanmelden van de gedeelde data bij het register en maakt deze toegankelijk. De source is de bron van de data. Tenslotte zorgt de viewer dat de data ingezien kan worden.

Een XDS-oplossing van Alphatron Medical als onderdeel van het ziekenhuisbrede content management biedt voor het ziekenhuis niet alleen de aansluitconnectoren op een regionaal netwerk, het biedt juist complete workflow ondersteuning om de uitwisseling van gegevens naadloos te integreren binnen het bestaande beeld & datamanagement. Zo zorgt de zero footprint HTML5 webviewer niet alleen voor ontsluiting van alle beelddata in het ziekenhuis, dezelfde viewer wordt eveneens gebruikt voor ontsluiting van beschikbare (beeld)data in het (inter)regionale netwerk. De webviewer kan naadloos worden geïntegreerd binnen het EPD, bijvoorbeeld door te worden ingebed binnen het EPD, maar de viewer kan ook worden aangeroepen als extra venster. De viewer is tevens gecertificeerd voor het stellen van diagnose.

Naast het tonen van beelden via de viewer kunnen beelden ook in JiveX of een 3rd party PACS/VNA worden overgenomen.

Voordelen XDS oplossing van Alphatron Medical:

  • Veilige en efficiënte uitwisseling van medische beelden en data
  • De XDS componenten zijn flexibel in te zetten waarbij verschillende rollen vervuld kunnen worden en aangesloten kunnen worden op elke XDS infrastructuur
  • Voor diagnose gecertificeerde universal viewer (consumer)
  • Complete workflow ondersteuning om uitwisseling van gegevens naadloos te integreren binnen het bestaande beeldmanagement platform
  • Beelden kunnen via de viewer worden getoond in JiveX of in een 3rd party PACS worden opgeslagen.

 


Lees hier hoe het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werkt met regionale gegevensuitwisseling volgens IHE XDS.

 

Heeft u vragen over XDS?   Onze specialisten geven u graag advies. 

Patrick Zondag en Gijs Schilten

Tel.: +31 88 5506 200

p.zondag[at]alphatronmedical.com
g.schilten[at]alphatronmedical.com