XDM DICOM Mail

Ziekenhuizen en zorginstellingen werken onderling steeds nauwer samen. Wanneer patiënten worden verwezen naar een ziekenhuis of wanneer patiënten bij een ander ziekenhuis terecht komen, worden eerder gemaakte onderzoeken met elkaar gedeeld. Deze samenwerking zorgt voor een grote hoeveelheid medische gegevens die met elkaar uitgewisseld dient te worden.

XDM is speciaal ontwikkeld voor een kostenefficiënte, snelle en betrouwbare communicatie tussen zorginstellingen. Het is ideaal voor uitwisselingsvraagstukken waarbij gecommuniceerd wordt tussen 2 partijen (peer-to-peer) en waarbij allerlei beelden en verslagen overgenomen dienen te worden in het ontvangende PACS en/of VNA systeem.  Typische voorbeelden zijn het versturen van beelden naar de verwijzend arts en ziekenhuizen voor een verdere behandeling.

De XDM Gateway bestaat uit communicatie en viewing componenten en kan makkelijk worden geïntegreerd binnen ieder PACS. Met de XDM Gateway heeft de PACS server de mogelijkheid om beelden en verslagen versleuteld te versturen en te ontvangen. Dit kan iedere willekeurige PACS/VNA zijn. Iedere geautoriseerde gebruiker kan, met een druk op de knop, opdracht geven voor het per DICOM mail versturen van het totale rapport of losse beelden (key images). Hierbij worden ook verschillende compressie niveaus ondersteund.

Omdat originele imagedata gemakkelijk en relatief snel uitwisselbaar is hoeven onderzoeken niet opnieuw te worden uitgevoerd op andere locaties. Daarnaast levert het een besparing op in tijd en kosten voor het maken van patiënten DVDs en de bijbehorende verzendkosten.

De XDM Server beheert de mailboxen en routeert de berichten naar de juiste ontvanger. Daarnaast wordt er verzekerd dat alleen geautoriseerde adressen toegang hebben tot de berichten.


Lees meer over het XDM Netwerk Nederland »Heeft u vragen over XDM DICOM Mail?   Onze specialisten geven u graag advies. 

Patrick Zondag en Gijs Schilten

Tel.: +31 88 5506 200

p.zondag[at]alphatronmedical.com
g.schilten[at]alphatronmedical.com