Referenties


 

REVEAL gaat tot veranderingen in de zorg leiden

Een helikoptervlucht door het lichaam


Stel je voor dat je Google Street View zou kunnen gebruiken om door het lichaam van een patiënt te navigeren. De beelden zijn snel, betrouwbaar en bijzonder scherp in elke richting en vanuit elke gewenste hoek. Alles stereoscopisch driedimensionaal. Het geeft u het cruciale inzicht om uw patiënten met nog meer vertrouwen te behandelen. Toekomstmuziek? Nee hoor! Vaatchirurg dr. Jan Heyligers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) werkt er inmiddels al meer dan een jaar mee. De naam van deze bijzondere innovatie: REVEAL.

 

REVEAL maakt gebruik van een softwaretechnologie die succesvol wordt gebruikt in de game industry

 


Vaatchirurg dr. Jan Heyligers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
Het is een innovatieve ontwikkeling binnen de beeldvorming, die nog moet infiltreren in menig Nederlands ziekenhuis. Het ETZ in Tilburg is één van de eerste ziekenhuizen waar REVEAL door artsen wordt ingezet. REVEAL is een softwareoplossing die CT en MR beeldgegevens omzet in een bijzonder gedetailleerd en uitermate scherp stereoscopisch driedimensionaal beeld. Een beeld dat de gebruiker in elke gewenste richting kan bewegen en vanuit elke gewenste hoek kan bekijken. “REVEAL maakt gebruik van een softwaretechnologie die succesvol wordt gebruikt in de game industry”, legt Jan Heyligers uit. “Door deze software worden de beelden die je op een CT-scan ziet als een holographic medical image afgebeeld. Je ziet letterlijk de anatomie zoals die zich in het menselijk lichaam in drie dimensies verhoudt. Hierdoor kun je de platte beelden die je normaal gesproken op een CT-scan ziet, nu met dimensie op een intuïtievere, snellere manier interpreteren. Er wordt op een andere manier naar dezelfde CT- of MRI-scan gekeken. Om dat te zien moet je een 3D-bril opzetten en de beelden bekijken op een 3D-monitor.”

 

Meer surgical confidence en aanpassing van behandelstrategie


In de relatief korte tijd dat de chirurgen van het ETZ met REVEAL werken, heeft de technologie zijn sporen al verdiend. Zo wordt REVEAL in Tilburg breed ingezet. Door de vaatchirurgen, maar ook door zijn collega’s van de traumatologie, MKA chirurgie en neurochirurgie. “Neem bijvoorbeeld een tumor in het brein. Deze
kun je met de REVEAL-technologie goed bestuderen. Je kunt de tumor van alle kanten bekijken, diepte zien en de relatie met omliggende structuren bestuderen. Je komt zo tot een werkzame analyse van de actuele situatie van de patiënt.” Volgens Heyligers is hét grote voordeel van REVEAL dat met deze techniek de surgical confidence bij chirurgen toeneemt. “Chirurgen weten van tevoren beter wat ze kunnen verwachten. Hoe gedetailleerder het anatomische inzicht, hoe groter het vertrouwen voor en tijdens de verrichting. Bovendien gebeurt het dat - door op deze manier naar de pathologie te kijken - de behandelstrategie meer gericht en daarmee aangepast wordt. Een arts kijkt letterlijk door een andere
bril naar hetzelfde probleem.”

 

Chirurgen weten van tevoren veel beter wat ze kunnen verwachten

 

 

Helikopteren door het lichaam


Als traumacentrum voor Noord-Brabant behandelt het ETZ veel patiënten die het slachtoffer zijn van een hoogenergetisch trauma. Regelmatig hebben deze patiënten complexe breuken en bloedingen. En ook dan is het in detail kunnen zien van de pathologie winst.

“Met behulp van REVEAL kan bijvoorbeeld een complexe bekkenbreuk haarscherp in beeld worden gebracht. Als je op het 3D-scherm naar de beelden kijkt, kijk je letterlijk dwars door het bekken heen. Je kunt feitelijk vanuit alle richtingen door het bekken heen vliegen en in detail de fractuur bestuderen. Het is dus geen statisch 3D-beeld maar een stereoscopisch driedimensionaal beeld. Een techniek waarmee onze traumachirurgen snel een helder inzicht krijgen. Zo is efficiënt te bepalen hoe de patiënt te behandelen.”

 

Voorlichting


Jan Heyligers vertelt dat REVEAL een aanwinst is op het gebied van patiëntenvoorlichting. “Behalve met tekeningen kan ik nu bijna ‘live’ laten zien wat er aan de hand is. Ik vlieg met de patiënt als het ware door het te opereren gebied. Het laten zien van beelden - die doorgaans meer zeggen dan woorden - verhoogt begrip en betrokkenheid bij patiënt. En dat is goed voor patiënt en chirurg!” 

 

Opleiding, onderzoek en REVEAL


Als topklinisch ziekenhuis heeft het Tilburgse ETZ ook een opleidingsfunctie. “Regelmatig wordt REVEAL voor onze studenten ingezet om bepaalde pathologie van patiënten te bestuderen. Voor de studenten gaat dan echt een wereld open! Breed zie je een wow-effect. En dat is begrijpelijk. Ze zien nu het lymfekliertje in een oksel, de slippen van een hartklep of ze zien de slagader die achter het borstbeen loopt, verdwijnen in de slagader die onder het sleutelbeen loopt. Anatomie zo te laten zien is ongekend, met als groot voordeel dat er bij studenten, coassistenten en specialisten in opleiding meer anatomisch inzicht ontstaat. Daardoor zien en ervaren ze dingen veel sneller.” Heyligers geeft aan dat de chirurgen in samenwerking met de faculteit Technische Geneeskunde van de
TU Twente onderzoeken of coassistenten een sneller begrip hebben door deze beeldvormende technologie. “We verwachten dat REVEAL deze meerwaarde heeft, maar zullen dat via onderzoek moeten aantonen.”

Toekomst


Voor de toekomst verwacht de Tilburgse vaatchirurg dat REVEAL tot veranderingen in de zorg gaat leiden. “Vandaag de dag heb je fantastische cloud-oplossingen met een ongekende computing power; computers die dus heel snel heel veel data opslaan. Stel nu, dat je alle beelden van REVEAL in de cloud opslaat en bij elkaar
optelt, dan krijg je een zelflerend systeem. Computers gaan met artsen meekijken en uiteindelijk krijg je self learning of zelfs deep learning computers. Computers die op basis van opgeslagen data een terugkoppeling aan de arts geven over een gemaakte CT.” 

Daarnaast verwacht hij dat REVEAL ook een rol gaat spelen tijdens operaties. Dus niet alleen preoperatief en postoperatief, maar ook peroperatief. “Dit zou kunnen door tijdens een ingreep de actuele operatiebeelden te integreren met REVEAL-beelden van de patiënt. Dat is een ontwikkeling die technisch kan en waar het in de toekomst naar toe gaat. Zeker gezien de ontwikkelingen op het gebied van virtual en augmented reality.” Tijdens een ingreep de REVEAL-beelden op de patiënt projecteren… het klinkt als science fiction. Maar neem van Jan Heyligers aan dat het fictieve gehalte laag is: “We zijn nog niet zo ver, maar het is de toekomst!”

 

REVEAL live zien?


Dat kan! Bij u in het ziekenhuis of bij ons in Rotterdam. Bel Alphatron Medical voor een demo afspraak of stuur een e-mail naar: info[a]alphatronmedical.com.