Referenties


 

Revalidatie & MS Centrum Overpelt kiest voor AMiS

Alles bij de hand met de AMiS

De Alphatron Mobile intelligent careStation (AMiS) is in korte tijd uitgegroeid tot een begrip binnen de gezondheidszorg. Voor veel zorginstellingen is de AMiS hét antwoord op de vraag naar geïntegreerde, multifunctionele mobiele zorgwerkplekken. In navolging van de ziekenhuizen gaan nu ook gespecialiseerde centra over op deze efficiënte en veilige manier van werken, zoals het Revalidatie & MS Centrum Overpelt.

‘Ruimte’ en ‘rust’, zijn woorden die spontaan opkomen bij het naderen van het zorgcentrum. Prachtig gelegen in de bossen, biedt de in 2012 uitgebouwde accommodatie een capaciteit van 120 bedden, verdeeld over vier verschillende verpleegafdelingen. Patiënten komen vanuit heel België naar het Revalidatie & MS Centrum Overpelt, dat bekend staat om zijn kwalitatief hoogwaardige zorg voor onder anderen mensen met multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson, CVA-patiënten (beroerte) en comapatiënten.    


MS was mysterie

Verpleegkundige Nathalie Bronckaers en hoofdverpleegkundige Jos Broekx werken ‘op het vierde verdiep’, op de afdeling MS Kort Verblijf. Jos is er al 34 jaar werkzaam. Hij heeft ‘zijn’ patiëntenpopulatie en daarmee ook de manier van werken, zien veranderen. Jos: “Vroeger, dan heb ik het over de jaren 80 en 90, verbleven MS-patiënten hier 10 tot 15 jaar; ze kwamen binnen en velen verbleven hier tot aan hun overlijden. De ziekte was nog grotendeels een mysterie; veel meer dan symptomen onderdrukken konden we niet.” Dankzij innovaties op het gebied van therapie en medicatie zijn de levenskwaliteit en levensverwachting van de patiënten de laatste 20 jaar sterk verhoogd. Nathalie: “Vroeger zaten vrijwel alle patiënten op onze afdeling in een rolstoel, dat is niet meer zo. Genezen echter, is nog niet mogelijk, MS heb je levenslang.” Jos: “Dit wetende, begrijp je wellicht hoe anders de medicatietoediening voorheen bij ons was. “We hadden een eigen apotheek, bestelden niet zoals nu twee keer per dag, maar een keer per week. Ik kon – bij wijze van spreken – de medicatie zetten zonder boek. Je kende alles van buiten.”

In de oude situatie moest ik het doen met een smal strookje naast de laptop.


AMiS
Voor Nathalie is dat ‘van horen zeggen’. Zij werkt sinds 2010 in het Centrum. “Met de good old medicatiekar”, lacht ze. “En een laptop bovenop. Ja, dat functioneerde vrij goed. Niet optimaal. Per afdeling had je slechts een kar, dus het duurde lang voordat je je ronde had gelopen. Vervelender nog was dat de wifi regelmatig uitviel, waardoor je tijdens het werk ineens geen verbinding meer had met het registratiesysteem. Sinds de aankoop van de AMiS in 2015 is het werken een stuk fijner geworden. Elke afdeling heeft er twee; je kunt de patiënten dus eerder voorzien van medicatie. De karren zijn licht, goed te hanteren en de computer heeft een goede wifi-verbinding. Het is ook veiliger, want afsluiten doe je niet meer met een sleutel, dat gaat automatisch. Wat ik vooral zo fijn vind: je hebt alles bij de hand. Ook de siropen, de pleisters en de spuiten gaan in de kar. Ik hoef niet meer tijdens mijn ronde naar de medicatiekast te lopen om spullen bij te halen.” Jos: “Plus, je hebt nu een werkblad.” Nathalie: “Klopt! In de oude situatie moest ik het doen met een smal strookje naast de laptop, dat werkt minder snel en geeft meer kans op knoeien.”

 


Gulden middenweg

De keuze voor de AMiS kwam tot stand na een aantal demo’s en pilots op de werkvloer. Jos: “Niet elke leverancier biedt de mogelijkheid om de kar in hoogte te verstellen, Alphatron wel. Maar zeker ook de wendbaarheid was voor ons een criterium. Kijk, er zijn karren waar je álles in kunt duwen.” Lacht: “Je zou er zélf nog in kunnen zitten. Maar waar sla je die karren op? Wat je wilt, is de gulden middenweg: wel ruim, maar niet te groot; wel wendbaar, maar toch stabiel. We zijn er blij mee.” Wensen zijn er nog wel. Inloggen met de personeelspas, bijvoorbeeld. Jos: “Ik weet dat de AMiS die mogelijkheden biedt, dat komt nog. We zijn een kleine instelling, doen het stap voor stap. Wat het werken echt een stuk zou vergemakkelijken – maar dat is een interne kwestie – is als verpleging en therapeuten gebruik zouden maken van eenzelfde systeem. Eén goed elektronisch dossier waar alles in zit, dat zou een zegen zijn voor iedereen. Dan kunnen we nog meer uit de AMiS halen.”

 

 


Revalidatie & MS Centrum Overpelt, België

Het Revalidatie & MS Centrum Overpelt biedt gespecialiseerde medische behandeling, verpleegkundige zorg, psychosociale begeleiding, revalidatie of reactivering aan MS-patiënten en patiënten met andere neurologische en locomotorische aandoeningen. Het centrum stelt circa 300 mensen tewerk (gespecialiseerde medici, paramedici en verpleegkundigen) en heeft een capaciteit van 120 bedden. Naast de revalidatie van de opgenomen patiënten, worden ook ruim 150 ambulante patiënten behandeld.
Bron: www.msreva.be