Referenties


 

JiveX Radiologie PACS in 3 maanden live

Uitstekende samenwerking tussen Alphatron Medical Systems en het Spijkenisse Medisch Centrum

Drie maanden. Binnen die tijd moest het nieuwe PACS van het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) geïmplementeerd zijn. Alphatron Medical Systems nam de uitdaging aan en slaagde erin om samen met de ICT-specialisten van het ziekenhuis de deadline te halen. Klinisch fysicus en medisch manager Informatie Medische Technologie en Service (IMTS), Sjoerd Niehof, en radioloog en medisch manager Radiologie, André Niezen: "We hebben commitment gevraagd en gekregen."

De ontwikkeling, testfase en implementatie van een nieuw PACS. Normaal staat er al snel 9 tot 12 maanden voor. Het SMC had die tijd niet. “Enkele jaren geleden”, legt Niehof uit, “heeft het SMC besloten om samen met drie andere ziekenhuizen in de regio* over te stappen op één HiX EPD, waarbij alle patiëntengegevens terechtkomen op één centrale locatie, in één database. Het oude Radiologie PACS van het SMC zou vrijwel volledig compatibel zijn met HiX, zo was het idee. Laat in het traject, december 2016, bleek dat toch iets genuanceerder te liggen. Om het oude PACS te verbinden met het EPD, was een forse upgrade nodig. Dat was voor het ziekenhuis geen optie.”  


Marktverkenning
Op zoek naar een oplossing, is het SMC een selectietraject gestart met mogelijke leveranciers van een nieuw PACS. Het ziekenhuis zocht een partij die in heel korte tijd een inrichting kon verzorgen en ‘live brengen’ in dezelfde week als dat het EPD live zou gaan. Bij de marktverkenning en selectie werd gekeken naar verschillende zaken: naar de businesscase, naar functionaliteit. Een pre was dat Alphatron drie jaar eerder al het JiveX PACS had geïmplementeerd in het Maasstad Ziekenhuis, eigenaar van het SMC. “En dat draait naar volle tevredenheid”, zegt radioloog André Niezen. “Het is makkelijk te bedienen en werkt snel. Heel belangrijk, want de werkdruk voor radiologen is hoog; in korte tijd moeten we veel data verwerken. Weliswaar gaat het in het SMC, in tegenstelling tot het Maasstad Ziekenhuis, vaak om de wat eenvoudiger pathologie, maar je hebt het wel over zo’n 100 onderzoeken per radioloog per dag.”


Op het moment dat je als radioloog een onderzoek hebt afgerond, wil je dat je binnen 3 seconden alweer het volgende onderzoek klaar hebt staan.

PACS-driven workflow
In het Maasstad Ziekenhuis is destijds gekozen voor een PACS-driven workflow. Die wens kwam vanuit een werkgroep van radiologen. Het was geen standaardoplossing. Alphatron heeft het systeem samen met het ziekenhuis gebouwd. Niezen over de voordelen: “Leveranciers van een EPD bedienen alle medisch specialismen. Zij kunnen een workflow voor je bouwen, maar dan ben je een van de vele klanten. PACS-leveranciers zoals Alphatron zijn veel meer gefocust op hoe wij werken en kunnen ervoor zorgen dat we de functionaliteit krijgen die we nodig hebben en daarnaast snelheid kunnen maken. Op het moment dat je als radioloog een onderzoek hebt afgerond, wil je dat je binnen 3 seconden alweer het volgende onderzoek klaar hebt staan. Dat kan met JiveX PACS.”

Live-gang
In het SMC weten ze dat nu ook, want de deadline van 6 oktober is gehaald en de livegang van het nieuwe PACS is succesvol verlopen. “Mede dankzij de geweldige inzet van Pauline Schömbs, manager ICT a.i. in het SMC en Jacobine Schwab, projectmanager PACS”, wil Niehof gezegd hebben. Het SMC is eerst live gegaan met het PACS en drie dagen later met het EPD. “Een bewuste keuze”, zegt Niezen. “Immers, doe je het tegelijk en gaat er iets mis, dan weet je niet waar het probleem zit; bij het EPD of bij het PACS. Nu geef je jezelf wat ruimte.” Lacht: “Al zat het wel héél dicht op elkaar.” Niehof blikt terug op een spannende tijd. “Alphatron heeft zijn nek uitgestoken, maar ook van onze medewerkers hebben we veel gevraagd: een nieuw EPD, de strakke deadline voor het PACS, het feit dat de hosting van het PACS plaats moest vinden in het Maasstad Ziekenhuis. En dat allemaal in een tijd waarin de IT-afdelingen van het SMC en het Maasstad Ziekenhuis net waren samengevoegd. Ga er maar aan staan.”

 
ICT en radiologie, zoek elkaar op

“Zoek elkaar op.” Zo luidt kort en krachtig de tip van klinisch fysicus Sjoerd Niehof voor ziekenhuizen die net als het Maasstad Ziekenhuis en het SMC te maken krijgen met een grote verandering in de technische infrastructuur. “Ik doel in dit geval specifiek op de afdelingen ICT en Radiologie”, legt hij uit. “Zoek elkaar op en heb begrip voor elkaars uitdagingen. Geef openheid van zaken: wat kan en wat kan niet. Maak afspraken en houd je daaraan. Blijf op je pad.” Radioloog Andre Niezen bevestigt: “Radiologie is een technisch vak geworden. Wij zijn voor 100% afhankelijk van de techniek. Mede door onze goede ervaringen met de samenwerking in het PACS-projectteam, zijn we in het Maasstad Ziekenhuis recent gestart met een regulier overleg tussen ICT en radiologie. Zo kunnen we nog beter anticiperen op grote projecten en veranderprocessen.” Niehof: “Dat gezamenlijke initiatief sluit naadloos aan bij de visie van de afdeling ICT. Wij zijn geen leverancier, maar een dienstverlener. Daarom lopen ICT’ers in het Maasstad Ziekenhuis bijvoorbeeld ook stages in de zorg; ik wil dat ze ervaren welk effect hun werk heeft op de patiëntenzorg.”

 


Functionele innovaties
“Van Alphatron hebben we commitment gevraagd en gekregen”, zegt Niehof. “Met name de korte lijnen tijdens het gehele proces maakten het prettig werken voor het projectteam. We konden elkaar altijd vinden.” Niezen: “Buiten dat vind ik hun innovatieve kracht een meerwaarde. De artsen hier kijken nu al weer reikhalzend uit naar de implementatie van de Health Care Content-viewer. Daarmee hoef je niet langer te switchen tussen PACS-I- en PACS-II-beelden en kun je als arts een brief van je collega bekijken en in dezelfde viewer de radiologische beelden.” Niehof: “Innovatie moet in dienst staan van de eindgebruiker. Alphatron slaagt daarin, omdat ze in staat zijn om mee te denken en bewegen. In hun architectuurontwerp bijvoorbeeld was al rekening gehouden met een toekomstscenario waarin de ziekenhuizen hun samenwerking verder zouden intensiveren. Met die manier van denken en doen, wek je vertrouwen bij een opdrachtgever.”


Innovatie moet in dienst staan van de eindgebruiker. Alphatron slaagt daarin, omdat ze in staat zijn om mee te denken en bewegen.
 

 
Coöperatie Zorg op Zuid

Samen met het Ikazia ziekenhuis en Het Van-Weel Bethesda ziekenhuis vormt het Maasstad Ziekenhuis de Coöperatie Zorg op Zuid. Het Van-Weel Bethesda ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis zijn samen eigenaar van het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is een topklinisch opleidings-ziekenhuis – met 600 bedden – in Rotterdam-Zuid. Jaarlijks bezoeken meer dan 450.000 patiënten de poliklinieken.

 

 

 


Meerwaarde JiveX PACS

-  Gebruiksgemak (onderscheiden met de Red Dot Design Award voor gebruiksvriendelijkheid)
-  Performance van de viewer
-  Naadloos geïntegreerde post-processing tools
-  Flexibel te configureren
-  Opschaling vanuit bestaande PACS I of PACS II installatie
-  Volledige ondersteuning voor MDO-workflow