Referenties


 

In Tergooi rijdt het AMiS treintje

Met de introductie van elektronische medicatietoedieningsregistratie zet ziekenhuis Tergooi met locaties in Hilversum, Blaricum en Weesp, een belangrijke stap vooruit in het verhogen van de patiëntveiligheid. Het ziekenhuis heeft daarbij gekozen voor de AMiS met medicatiebox van Alphatron. Naast de AMiS ontwikkelde Alphatron speciaal voor het ziekenhuis een koppelkar. En zo is het ‘treintje’ in Tergooi gaan rijden.

Apothekersassistente Edith de Vries gaat voor. Richting de verpleegafdeling van het ziekenhuis. “Kijk, hier staan ze”, wijst Edith. “Onze ‘oude’ medicatiewagens.” In de ruimte staan drie grote karren, elk met 15 lades aan de voor- en de achterkant. Het bewegen van de karren gaat zwaar en het zwenken is moeilijk. Bovenop in het midden zit een beugel. “Daar hadden we laptops op vastgeschroefd”, legt Edith uit. “Een heel gedoe, want bij het uitzetten van medicatie moest die zware kar, inclusief laptop, op en neer tussen afdeling en apotheek. Op zoek naar een betere oplossing hebben we zo nog een tijdje gewerkt.”                                                             


Ziekenhuisbreed gedragen
Terug in de apotheek schuiven ziekenhuisapotheker Willemien Lagas, verpleegkundige Andrea Bieleman en afdelingsmanager Irma Beerthuizen aan. Samen met Edith en nog 8 andere collega’s zaten zij in de werkgroep die onderzoek deed naar de beste toepassing voor elektronische medicatietoediening in Tergooi. “Een grote groep”, zegt Irma, “Met vertegenwoordigers van de ziekenhuis - apotheek, verpleging, ICT, Medische Techniek. Zo krijg je een brede input en creëer je draagvlak voor je keuzes, met aandacht voor ergonomie (verstelbaarheid, gewicht), veiligheid (losse snoeren, scherpe hoeken), compatibiliteit van software (koppeling met zieken huissystemen), en gebruiksvriendelijkheid. Je wilt in het begin van het traject de klanteisen helder hebben en dat heeft hier heel goed gewerkt.”

           

Flexibiliteit
Vanuit het Programma van Eisen selecteerde de werkgroep vervolgens een aantal leveranciers van de zogenoemde WOW (werkplek op wielen). De keuze viel op Alphatron. Irma: “De AMiS van Alphatron voldeed aan al onze eisen. De kar is niet te druk, heeft geen toeters en bellen, rijdt licht en stil, en is heel strak afgewerkt, wat veel voordelen heeft als het gaat om hygiëne.” Willemien: “De fl exibiliteit van Alphatron was ook een pré. In een van de ziekenhuizen waar we op werkbezoek waren, zagen we hoe Alphatron een speciale rail had bevestigd aan een balie, zodat men daar een box onder kon hangen. Dat had niets te maken met elektronische toedieningsregistratie, maar was voor ons wel een mooi voorbeeld van hun vindingrijkheid en maatwerk.”


Mede dankzij ‘het treintje’ is de overgang naar elektronische medicatietoedieningsregistratie soepel verlopen.


Verschillende pilots
In een uitgebreide pilotfase heeft het ziekenhuis vervolgens drie varianten uitgeprobeerd. Willemien: “Als eerste onze huidige manier van werken waarbij we de gehele medicijnkar ophalen. De nieuwe AMiS was lichter dan de oude karren en makkelijker wendbaar, maar heeft als nadeel dat je maar een kar per keer kunt meenemen. Met twee karren tegelijk lopen gaat niet. ”In de tweede variant werd gebruikgemaakt van een hoge ladekar. In deze kar wordt in de apotheek de medicatie uitgezet, waarna de laatjes op de afdeling worden overgezet op de AMiS. “Te veel handelingen”, zegt Willemien. “Bovendien is door het overzetten van laatjes de medicatieveiligheid in het geding.“

Treintje
De perfecte oplossing voor Tergooi werd gevonden in een oplossing op maat. Alphatron ontwikkelde een koppelkar. “Daar schuiven we op de verpleegafdeling de medicatiebox op”, legt Irma uit. “En daarna koppelen we de kar aan een andere koppelkar. Zo maak je een treintje. Ideaal. De karretjes rijden licht en je kunt twee of drie boxen tegelijk naar de ziekenhuisapotheek brengen. Na het uitzetten van de medicatie gaat ‘het treintje’ dan weer terug naar de afdeling waar we de medicatiebox zo van de koppelkar op de AMiS schuiven. We wisten in het begin nog niet of deze mogelijkheid te realiseren was, vandaar dat we de pilot breed hebben ingestoken, met verschillende logistieke varianten. Maar het was helder dat hier onze voorkeur naar uit ging. We werken nu met 43 WOW’s en 14 koppelkarren binnen het ziekenhuis.”


        


Vertrouwen patiënt
Mede dankzij de oplossing met het treintje is ook voor Andrea en haar collega-verpleegkundigen op de afdeling de overgang naar elektronische medicatietoedieningsregistratie soepel verlopen. “Het was alleen even wennen aan de computer”, vertelt ze. Vroeger registreerden we achteraf en handmatig, nu doen we dat per medicijn en digitaal. Maar ook dat went snel. Naast dat het veiliger is, vind ik het ook leuker door de afwisseling van handelingen.” Zelfs de patiënten zijn onder de indruk van de nieuwe manier van werken. Andrea lacht: “ ‘Wat een geavanceerde kar!’ Dat soort reacties krijgen we regelmatig te horen. Patiënten vinden het een prettig idee dat je met nieuwe moderne apparatuur aan hun bed staat. Dat geeft vertrouwen.”


De kar is niet te druk, heeft geen toeters en bellen, rijdt licht en stil, en is heel strak afgewerkt.

Missie geslaagd
“Tijdens onze werkbezoeken aan verschillende ziekenhuizen viel ons een aantal dingen op. Het belangrijkste inzicht was misschien wel dat ieder ziekenhuis weliswaar in grote lijnen hetzelfde werkt, maar op details het logistieke proces anders invult. Wie zet de medicatie uit? Gebeurt dat centraal of decentraal? Wie halen en brengen de medicatieboxen? Het is overal weer net even anders, daarom hebben wij niet alleen gezocht naar het beste product, maar ook naar een leverancier die het vermogen heeft om - binnen kaders uiteraard - maatwerk te leveren. In die missie zijn we geslaagd.”

De Gooi en Vechtstreek
Tergooi is het ziekenhuis voor alle inwoners uit regio Gooi en Vechtstreek, met vestigingen in Hilversum, Blaricum en Weesp. Oncologie, ouderenzorg en vaatzorg zijn speerpunten. Het ziekenhuis heeft in totaal achtentwintig specialismen. Een aantal vormen van zorg zijn georganiseerd in multidisciplinaire centra, zoals het Vrouw Moeder Kind Centrum, GTU en Mammacentrum. In 2015 had het ziekenhuis 2.019 fte aan personeelsleden in dienst en werkten er meer dan 200 medisch specialisten.

 


Meer weten over de ervaringen van Nederlandse ziekenhuizen
met onze oplossingen?


Klik hier om u aan te melden voor het Medical Motion Magazine