Referenties


 

Bernhoven zet in op combinatie XDS en XDM

Er is niet één techniek die alles oplost

Ziekenhuis Bernhoven in Uden heeft in recordtempo haar eigen XDS-infrastructuur ingericht en gekoppeld aan het XDS-platform van Radboudumc Nijmegen. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen veilig en snel digitaal patiëntgegevens uitwisselen. “Wij hebben hoge verwachtingen van Cross-enterprise Document Sharing (XDS)”, zegt ICT-adviseur, Mike Mekking. “Maar het is voor Bernhoven niet de enige oplossing.”

Over enkele jaren is het misschien moeilijk voor te stellen, maar in 2017 was de dvd nog altijd het meest gebruikte medium om beelden en verslagen uit te wisselen tussen ziekenhuizen en zorginstellingen. Geen ideale manier van werken, weet Mekking. “Voordat zo’n dvd bij de juiste persoon is, ben je een aantal dagen verder. Met een koerier win je tijd, maar ben je duurder uit. Los hiervan is het versturen van een dvd risicovol; pakketjes kunnen zoekraken.”  

Radboudumc
Mekking en collega Van Heeswijk schreven een aantal jaren geleden al een advies om de mogelijkheid tot inrichting van XDS te onderzoeken. “Dat is niet meteen opgepakt”, zegt hij. “Je hebt het natuurlijk ook over een grote investering.” De oprichting van het Citrien-fonds* door minister Schippers in 2014 zorgde voor een doorbraak. Het Radboudumc maakte aanspraak op het fonds, en vroeg ziekenhuizen in de omgeving om te participeren. Mekking: “Toen is het balletje gaan rollen. Naar aanleiding van onze pitch ging het Radboud met ons in zee, er kwam geld beschikbaar en XDS kreeg prioriteit in Uden.”
*Met het Citrien-fonds (2014-2018) helpt VWS duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg ontwikkelen. 

 


De gebruiker merkt niets van de complexe techniek op de achtergrond.

Harde deadline
Op zoek naar een leverancier benaderde Bernhoven vijf partijen. “Wij kozen voor Alphatron mede omdat zij zich met hun JiveX-product hier al hadden bewezen”, zegt de ICT-adviseur. “Er was sowieso een voorkeur voor onze huidige leveranciers, vanwege de mogelijkheid om producten te integreren, en omdat je die organisaties ként, dat communiceert makkelijk.” Er was nog iets: de deadline gesteld door Radboudumc was hard. “En krap.”, aldus Mekking. “Alphatron en projectpartner VANAD Enovation gaven ons het vertrouwen dat zij dit met elkaar konden waarmaken. Dat hebben ze niet beschaamd. Mede dankzij de beslissing om een van de leveranciers projectleider te maken. Handig, want zo kom je als opdrachtgever niet in discussies terecht waarin leveranciers gaan ‘pingpongen’.”

 

 


Laagdrempelige functionaliteit
Na een vlotte implementatie zijn de ziekenhuizen op 2 februari jl. live gegaan, met de use case ‘ondersteuning gynaecologische oncologie’. Heel klein nog. In Bernhoven zijn vijf zorgverleners bij de use case betrokken. Voor hen was de aanpassing niet groot. Mekking: “JiveX is ingebed in het EPD. De gebruiker heeft geen idee dat hij in een compleet andere omgeving zijn informatie moet ophalen; hij merkt niets van de complexe techniek op de achtergrond. Een mooi compliment voor ons als ICT.” Het gebruikersgemak is groot, evenals de winst voor de patiënt. “Zorgverleners kunnen nu veel sneller dan voorheen beslissen of een patiënt doorgestuurd kan worden naar het Radboudumc.”


XDS is veel meer dan koppelen en uitwisselen. Het gaat over samenwerken.

 

 
Pragmatische aanpak

“Alphatron en Bernhoven hebben elkaar gevonden in een pragmatische manier van werken bij de implementatie van XDS”, zegt ICT-adviseur Bernhoven, Mike Mekking. “Niet steggelen over details. Niet de theorie heilig verklaren, maar het doel voor ogen houden en flexibel zijn. Hun product is overzichtelijk, het laat zich makkelijk aanpassen en Alphatron geeft de ruimte om eigen accenten te zetten. Prettig, want wat je zelf kan, moet je zelf doen, vind ik.”

 XDS als groeimodel

Voor Bernhoven is XDS een groeimodel. In de recent opgestarte use case worden nu nog maar enkele casussen per week doorgestuurd naar het Radboudumc. “Een 12-tonsvrachtwagen om een kussen te vervoeren”, typeert Mekking. “Een bewuste keuze; we doen dit stap voor stap. Je moet realistisch zijn. XDS is veel meer dan ‘koppelen en uitwisselen’. Het gaat over samenwerking met andere ‘huizen’, over afstemmen van workflow, over governance. Dat moet goed geregeld zijn.”

 

Combinatie met XDM
Volgens Mekking zullen straks overigens niet alle uitwisselingsstromen van en naar Uden via de ‘XDS-snelweg’ gaan lopen. “Ik zie veel toegevoegde waarde in een combinatie van systemen. XDS gebruik je bij een structurele samenwerking waarbij je álle informatie kunt uitwisselen. XDM is eenvoudiger, goedkoper, heel geschikt om informatieobjecten van A naar B te sturen. Zie het als een digitale lijn ter vervanging van het optische schijfje, de dvd.

Een ziekenhuis wisselt met gemiddeld 80 verschillende instellingen onderzoeken uit. Ruwweg een derde van de totale dvd-uitwisselingen tussen ziekenhuizen heeft een incidenteel karakter, het gaat dan bijvoorbeeld om doorverwijzingen of het opvragen van eerder gemaakte onderzoeken omdat een patiënt verhuisd is. Om dit via XDS in te regelen kost veel tijd en is heel kostbaar. Als ziekenhuis maak je de afweging: wanneer zijn de kosten voor XDS verantwoord? Wat is in welke situatie de beste manier van werken? Er is niet één techniek die álles oplost.” 
  

 

 
Bernhoven

Bernhoven is een eigentijds algemeen ziekenhuis voor de regio Oss-Uden-Veghel. In het ziekenhuis in Uden en de polikliniek in Oss werken 150 medisch specialisten en circa 2100 medewerkers.

 

 

 
XDM Netwerk Nederland
Het XDM Netwerk Nederland is een initiatief van Alphatron Medical voor veilige (push)uitwisseling van medische data. Het werkt met elk merk en type PACS en VNA. XDM is ideaal voor incidentele uitwisselingsvraagstukken waarbij communicatie plaatsvindt tussen twee partijen (peer-to-peer) en beelden en verslagen overgenomen moeten worden in het ontvangende PACS en/of VNA systeem. Denk aan verwijzingen en overdrachten van patiënten tussen ziekenhuizen.

Bij een meer structurele samenwerking zijn de kosten en doorlooptijd voor XDS te rechtvaardigen. Juist de combinatie van XDS en XDM geeft een ziekenhuis de tools om snel en efficiënt de dvd-stromen uit te kunnen faseren.