Nieuws


 

Robotische chirurgie zonder de robot

Robotische chirurgische systemen hebben de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt en zijn een cruciaal onderdeel geworden van de capaciteiten van de meest geavanceerde chirurgische centra. Door minimaal invasieve of laparoscopische chirurgie mogelijk te maken hebben deze robothulpverleners bijgedragen aan betere resultaten en kortere ziekenhuisverblijven voor patiënten. Nu wil een nieuw apparaat echter voortbouwen op dit succes en de operatie voor veel patiënten nog eenvoudiger maken.

"Vroeger was laparoscopische chirurgie erg moeilijk, omdat het leek alsof je je veters met stokjes probeerde te strikken," zegt Shorya Awtar, universitair hoofddocent Werktuigbouwkunde aan de universiteit van Michigan. "Bestaande laparoscopische instrumenten missen articulatie en worden via kleine incisies in de patiënt ingebracht. Als gevolg hiervan hebben veel chirurgen jarenlange training nodig om dergelijke instrumenten te gebruiken voor laparoscopie."

Robotische chirurgische systemen veranderden dit, waardoor laparoscopie gemakkelijker werd door articulatie en intuïtieve bediening, maar de kosten waren vaak onbetaalbaar. De "FlexDex" is gemaakt met het doel om chirurgische mogelijkheden te bieden die vergelijkbaar zijn met geavanceerde robotsystemen, maar voor een veel lagere prijs, mechanisch gefocusseerd zonder elektronica.Shorya Awtar, mede-oprichter van FlexDex Surgical / Foto: FlexDex Surgical

  Inspiratie
Ongeveer een decennium geleden werkte ik bij General Electric in R&D als een werktuigbouwkundig ingenieur, met een focus op high-tech problemen, en kwam ik robotische chirurgische systemen tegen", legt Awtar, de mede-oprichter en CTO van FlexDex Surgical, het bedrijf uit achter het product. "Hoewel het een verbazingwekkende technologie was, leek het te duur en gecompliceerd voor wijdverspreid gebruik. Ik was ervan overtuigd dat er een eenvoudiger, minder duur en compacter ontwerp mogelijk was dat de massa kon bereiken."

Dit leidde hem naar het eerste ontwerp van wat de FlexDex zou worden, die een gebruikersinterface biedt die door een cardanusring aan de pols van de chirurg wordt bevestigd en die een langwerpige schacht heeft die het lichaam van de patiënt binnengaat. Het maakt gebruik van een paar bekken, geschikt voor klemmen of grijpen, die articuleren om moeilijkere locaties in het lichaam te bereiken. Een gepatenteerd mechanisch systeem vindt het draaipunt van de handgreep van het instrument op hetzelfde punt als de pols van de chirurg.

"De side-to-side en up-and-down vertalingen van de onderarm van de chirurg brengen de overeenkomstige vertalingen van de instrumentschacht in het lichaam van de patiënt in kaart," zegt hij. "De links-rechts en boven-beneden rotaties van de pols van de chirurg worden individueel vertraald naar overeenkomstige rotaties van het handje. Al deze vrijheidsgraden van het instrument die nodig zijn in het lichaam van de patiënt worden gecontroleerd door analoge bewegingen door de chirurg buiten het lichaam van de patiënt. Het unieke ontwerp van dit instrument ontkoppelt deze meervoudige vrijheidsgraden op een puur mechanische manier, iets dat eerder als onmogelijk werd beschouwd zonder het gebruik van computerbesturing."

Het apparaat is al in gebruik bij een aantal medische faciliteiten en het is niet bedoeld als vervanging voor robotchirurgische systemen in alle situaties, zegt Awtar. Voorbeelden van chirurgische ingrepen waarvan hij zegt dat zijn apparaat dit kan bereiken zijn hernia-reparaties, colonresectie en hysterectomieën.

"We willen dat dit beschikbaar is in elk ziekenhuis, op elke OK over de hele wereld," zegt hij. "Er zijn zoveel patiënten die minimaal invasieve operaties nodig hebben, maar niet over de middelen beschikken. We willen graag een verschil maken. "

Eric Butterman