Nieuws


 

Harald Verloop: Alphatron Medical brengt flow in de zorg

Experience Center kloppend hart nieuw bedrijfsgebouw Alphatron Medical Group

Na vier jaar sloot Alphatron Medical afgelopen zomer de deuren van het bedrijfspand aan de Innsbruckweg in Rotterdam. Om ruim een kilometer verderop neer te strijken op het bedrijventerrein van Rotterdam The Hague Airport. Het nog jonge bedrijfspand heeft begin dit jaar een flinke verbouwing ondergaan. In de bedrijfshal achter de kantoren is een ontvangstruimte met vergader- en presentatieruimtes gecreëerd en een restaurant met uitzicht op een bijzonder rond gebouw. “Op deze schitterende locatie heeft Alphatron Medical weer de ruimte om door te groeien, maar, zeker zo belangrijk”, zegt directeur Harald Verloop, “hier kunnen we onze klanten goed laten zien en ervaren wat wij allemaal doen; hoe onze oplossingen het verschil maken.”

Verloop doelt op een speciale plek in het gebouw: het Alphatron Training en Experience Center, kloppend hart van het nieuwe onderkomen. Centraal in de ruimte staat een grote, rode ronde bank van waaruit je zicht hebt op een 360° projectiescherm, waarop een presentatie te zien is over de visie van Alphatron en de geïntegreerde functionaliteiten die dit onderstrepen. Voor wie de verbindende techniek daadwerkelijk wil ervaren, zijn rondom de rode bank opstellingen geplaatst die laten zien hoe onder andere oplossingen van Visus, Mach7, custo med en AMiS de zorgprocessen ondersteunen.

 


Met de AMiS verbeteren we de zorg. We verbinden apparatuur, data en processen op een manier waarop je dat wil! Veilig en gecontroleerd. Op een manier zodat het zelfs leuk wordt voor de verpleging!”


Integratie soft- en hardware
“Software en hardware zijn twee verschillende takken van sport”, zegt Verloop. “Totaal verschillend, als het gaat om doorlooptijden, benadering, dynamiek, expertise, logistiek. Toch heeft Alphatron er altijd voor gekozen om deze onderdelen niet ‘uit elkaar te trekken’ en dat heeft ons veel gebracht” Hij schuift zijn iPhone over tafel. “Een mooi voorbeeld”, zegt hij. “Apple is de maker van de hardware, maar heeft ook controle over de applicatie, de software. Die diepe integratie, die samenwerking tussen soft- en hardware; Apple laat dat niet los. Puur om de klant maximale gebruiksgemak te laten beleven! De link met Alphatron Medical is dat ziekenhuizen ons nog te veel beschouwen als softwareleverancier óf hardwareleverancier, dat is jammer. Blijkbaar laten wij nog onvoldoende zien wat wij allemaal te bieden hebben in de combinatie van beide.”

Veilig en gecontroleerd werken
Het Experience Center moet helpen om die boodschap beter over het voetlicht te brengen. Verloop loopt naar de AMiS. “De AMiS is al lang geen COW meer”, legt hij uit. “Het is dé plek van waaruit de verpleging, zonder overbodige administratieve handelingen hoogwaardige patiëntenzorg verleent. Met de AMiS verbeteren we de zorg. We verbinden apparatuur, data en processen op een manier waarop je dat wil! Veilig en gecontroleerd. Op een manier zodat het zelfs leuk wordt voor de verpleging!” Met je ID-badge het patiëntendossier openen en met dezelfde handeling direct toegang tot het juiste medicatielade zijn enkele voorbeelden. "Nog een mooi voorbeeld van wat goede integratie tussen soft- en hardware kan doen op het gebied van ergonomie, gebruiksgemak en acceptatie. Door AMiS' hoogteverstelling te koppelen aan je persoonlijke gebruikersprofiel die centraal beheerd wordt, stelt het apparaat zich automatisch in op de juiste werkhoogte van degene die inlogt. Op iedere werkplek, waar je ook bent! Scheelt de gebruiker een handeling en de arbo is ook geborgd!” Verloop: “De dingen die je maakt, moeten ertoe doen. Kies je in dit geval bijvoorbeeld voor een COW waar je de gebruikersinstellingen lokaal instelt, dan weet je zeker dat er in de praktijk nauwelijks gebruik van wordt gemaakt.”


Waar het om gaat is dat je zorg betaalbaar, efficiënter en beter wilt maken. Met intelligente, goed op elkaar afgestemde hard- en softwareoplossingen kunnen we processen beter maken en verbinden.

Flow in de zorg
“Het gaat niet sec om een apparaat, een module, een systeem. Waar het om gaat is dat je zorg betaalbaar, efficiënter en beter wilt maken. Met intelligente, goed op elkaar afgestemde hard- en softwareoplossingen kunnen we processen beter maken en verbinden, halen we obstakels weg, zetten we workload om in, productiviteit en veiligheid, brengen we flow in de zorg. En als je in een flow zit, presteer je beter, heb je meer plezier, zie je meer, ben je alerter en bied je meer kwaliteit.” 

De oplossingen liggen voor het oprapen 
Verloop: “Op congressen en vakbladen gaat het vaak over innovatie, zaken die de toekomst gaan bepalen, zoals e-Health, Artificial Intelligence, Deep Learning en Robotica. Allemaal relevant, zeker. Alleen zou ik de innovatiemanagers en bestuurders van ziekenhuizen graag eens laten zien wat er vandaag in de dagelijkse praktijk beter kan. Soms ligt de oplossing voor het oprapen, veelal is dat bij ogenschijnlijk eenvoudige zaken. Maar al te vaak zien we dat een ziekenhuis een aanbesteding uitschrijft waarbij er iets gevraagd wordt wat onvoldoende werkt of in onze ogen al achterhaald is. Dat wil ik voorkomen!” 

De praktijk beleven
Alphatron Medical kent al jaren een gestage groei. In de laatste 5 jaar is de omzet verdubbeld en zojuist is de grens van 50 medewerkers gepasseerd. “We onderscheiden ons met oplossingen die buiten de kaders gaan”, zegt Verloop. “We bieden iets aan wat er nog niet was. Dat is onze kracht en tegelijk onze uitdaging.” Hij wijst naar de rode bank: “Voor mij begint het daarom hier. Met de vraag waar een ziekenhuis heen wil, wat het wil bereiken. In gesprek met een dwarsdoorsnede van het ziekenhuis; een bestuurder, een medisch specialist en een apotheker, een MICT’er en informatiemanager, zorgmanager en verpleegkundige. Als je hen samenbrengt en laat praten over de praktijk en laat zien en beleven wat mogelijk is, dan kun je verbazingwekkend snel met elkaar vooruitgang en innovatie realiseren.”