English

Referenties   |   23 april 2013

Reinier de Graaf Groep integreert beelden binnen diverse afdelingen

 
Voor het optimaliseren van de processen en de workflow, koos de Reinier de Graaf Groep (RdGG) een paar jaar geleden voor JiveX. Door middel van deze oplossing is het mogelijk om DICOM en non-DICOM beelden te integreren vanuit alle afdelingen buiten de afdeling Radiologie. Het werkt nog steeds naar volle tevredenheid.

Zeven jaar geleden is het ziekenhuis klant geworden van Alphatron. “We hebben voor JiveX als PACS II-oplossing gekozen vanwege de maximale flexibiliteit en snelle reactietijd tussen de afdelingen”, verklaart IT architect Frans Wickel, die toegewezen was aan het project. De functionele JiveX beheerders zijn Ed van Beem en Gisèle Tjong A Hung.
Het project begon met het gebruik van JiveX voor endoscopie. Gegevens uit cystoscopie voor urologie volgde daarna. De gearchiveerde gegevens omvatten naast video, rapporten die uit een Word-bestand of verslageditor afkomstig zijn én samen met de beelden in een PDF-formaat of een ingekapselde PDF-formaat opgenomen zijn”, zegt Frans Wickel. “Afdrukken-naar-PACS, dat door zeven verschillende afdelingen wordt gebruikt, is een zeer handige tool die helpt bij het integreren van rapporten en notities, samen met een DICOM-header, naar het JiveX PACS.”

De komst van cardiologie
De grote verandering kwam toen cardiologie bij het project betrokken werd. Voorheen werden ECG resultaten op papier geprint bij de RdGG maar dit voldeed niet meer aan de moderne eisen. “Ons doel was om over te schakelen van de verouderde en foutgevoelige ECG strips naar DICOM ECG in JiveX”, herinnert Frans Wickel. “We besloten om 21 nieuwe Mortara ECG-karren aan te schaffen en dit te combineren met de JiveX aanpak. Deze oplossing werkt uitstekend tijdens de dagelijkse routine van ongeveer 40.000 ECG’s per jaar”, aldus de IT architect.

Update
De migratie van 240.000 veroudere ECG’s was echter wel een enorme uitdaging. Het toegepaste formaat binnen een bestaande Philips racemaster was XML 1.03 en was toe aan een nodige update. VISUS ontwikkelde een programma waarmee de conversie naar de huidige formats gerealiseerd kon worden, waarna de integratie van de data naar JiveX werd gerealiseerd. Vervolgens werd het patiëntenbestand opgeschoond door het checken van ID nummers, namen en geboortedata. “Na een revisie van de oude gegevens is deze geoptimaliseerde patiëntinformatie nu volledig toegankelijk”, zegt een tevreden Frans Wickel.

Het medische fotoarchief
Het is in Nederland gebruikelijk om wegens aansprakelijkheidskwesties foto’s te nemen voor, tijdens en na chirurgische procedures. Het oorspronkelijke plan was om al die beelden ook in JiveX op te slaan. Voor de beelden wordt er echter gebruikt gemaakt van een groot aantal tags om de diagnose, lichaamsdelen, type behandeling en soorten medische implantaten via makkelijke tekstquery’s toegankelijk te maken. “Naast het matchen van patiënten bij het integreren van beelden in JiveX, dienen deze tags ook ondergebracht te worden”, zegt Frans Wickel. “Zodra migratie en matching afgehandeld zijn, zijn al deze beelden en opmerkingen in JiveX toegankelijk voor iedereen die recht heeft op inzage, samen met speciale zoeken
bladerfunctionaliteiten.“ RdGG heeft onlangs getekend voor de integratie van pathologie; dit project betrekt zowel oude als nieuwe beelden in JiveX en zal over zes maanden afgerond worden.

Uniforme viewer
JiveX PACS II heeft haar doelstellingen bereikt: het nieuwe systeem is met succes opgenomen binnen RdGG en is eenvoudig geïntegreerd binnen het informatiesysteem van ChipSoft. “Voor het bereiken van optimale samenwerking tussen disciplines, bijvoorbeeld voor tumor boards, eisen wij nu één enkele viewer voor het weergeven van alle beelden”, stelt Frans Wickel. ”Deze viewer zal in de toekomst een sleutelrol spelen voor alle beelden binnen de ziekenhuisgroep.”

Reinier de Graaf Groep