English

Referenties   |   05 augustus 2014

Oog voor kwaliteit in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis

 
Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis kiest voor JiveX    

Mix & match is best leuk in je interieur, maar voor een ziekenhuis is een lappendeken aan systemen in de meeste gevallen niet zo handig. Zeker niet als het gaat om beeldopslag. De locatie St. Elisabeth van het gefuseerde Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is daarom druk bezig met het implementeren van een overkoepelend beeldopslag- en distributiesysteem. Welke PACS2 ze hebben gekozen? JiveX van Alphatron.

De komst van moderne apparatuur in de ziekenhuiswereld zorgt voor een stroom aan digitale beelden die op een of andere manier moeten worden bewaard.  In de locatie St. Elisabeth groeide dit uit tot een kluwen van systemen. “Iedere afdeling had zijn eigen manier om beelden op te slaan. Prima voor de afdeling zelf, maar niet praktisch voor het hele ziekenhuis. Zeker niet in combinatie met elektronische dossiers. Beelden konden alleen op de betreffende afdeling worden opgeroepen, er werden dingen dubbel gedaan en er was geen goede back-up.  Het werkte niet meer”, zegt Jeroen van Weert, functioneel beheerder PACS2. Er moest dus een nieuw, ziekenhuisbreed systeem komen dat werkt volgens de DICOM standaarden. Maar welk?

Referentiebezoek
Aan de hand van een plan van aanpak werd een aantal leveranciers van PACS2 systemen benaderd. Zij konden  natuurlijk allemaal mooi over de voordelen van hun PACS vertellen, maar het projectteam besloot om met eigen ogen te gaan bekijken hoe ze in de praktijk werken. Marwin Nouwens, klinisch ICT’er: “We hebben een aantal referentieziekenhuizen bezocht, waaronder het St. Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal. Zij werken met JiveX van Alphatron. De mensen daar waren erg enthousiast over JiveX. Het functioneert prima, de implementatie was soepel verlopen en het beheer kost niet veel tijd. Ook het team van Alphatron straalde uit dat ze geloven in hun product. Zo’n enthousiasme kom je zelden tegen bij een leverancier. Daarbij kwam nog dat Alphatron hier al pendels  en andere apparatuur levert. De keuze was dus snel gemaakt.”

Prioriteiten
De volgende stap was het stellen van prioriteiten. “We hebben ervoor gekozen om te beginnen met de afdelingen die het meest urgent waren en die het moeilijkste zouden zijn om te koppelen”, legt klinisch informaticus Tobias Kroon uit. “Dat klinkt misschien vreemd, maar in het begin heb je de meeste steun van Alphatron en daar wilden we optimaal gebruik van maken.” Gynaecologie was relatief eenvoudig, daarna volgden Pathologie en Oogheelkunde. Twee afdelingen met veel verschillende apparatuur die niet of nauwelijks aan standaarden voldoet. En bij Oogheelkunde kwam daar nog bij dat er iedere tien minuten een nieuwe patiënt komt. Dat vereiste een strakke planning van de werkgroep met de projectleider, medische technologie, functioneel beheer en de afdeling zelf.

Spraakverwarring
Al in een vroeg stadium waren Tobias Kroon en Jeroen van Weert op de afdelingen om de werkprocessen in kaart te brengen. Bij Oogheelkunde liepen ze meteen al tegen het probleem aan dat patiënten niet vanuit een werklijst werden opgeroepen , maar achteraf in een afsprakensysteem werden verwerkt. Om de juiste beelden bij de juiste patiënt op te slaan, moest dit vanzelfsprekend naar voren worden gehaald.  Jeroen van Weert: “Daarnaast liepen we tegen het feit aan dat sommige apparaten wel drie of vier verschillende onderzoeken kunnen doen met allemaal verschillende output; van filmpjes tot 3D beelden. Bovendien gebruiken de mensen op de afdeling verschillende benamingen voor hetzelfde apparaat. Het duurde even voordat we door hadden over welk apparaat ze het hadden! Gelukkig kregen we veel hulp van het afdelingshoofd.” 

Koppelen
Achter de schermen waren Marwin Nouwens en zijn collega’s inmiddels druk bezig het met koppelen van de apparaten aan JiveX. Door middel  van een aantal aanpassingen konden de meeste modaliteiten geschikt gemaakt worden om DICOM beelden te verzenden. Alphatron was nauw betrokken bij dit proces. “We hebben geregeld Addy Klos van Alphatron gebeld wanneer er problemen met koppelingen waren of als beelden niet aankwamen. In de meeste gevallen was er vrij snel een oplossing. Sommige apparaten zijn nog niet gekoppeld omdat die binnenkort vervangen worden. Uiteraard wordt bij de aanschaf van nieuwe apparatuur rekening gehouden met de DICOM standaard”, vertelt Tobias Kroon. Toen alle modaliteiten eenmaal gekoppeld waren in de testomgeving werd de afdeling Oogheelkunde optimaal voorbereid op de big bang.  Het personeel werd opgeleid, er werden handboeken gemaakt en de artsen kregen vast een voorproefje van wat ze konden verwachten van JiveX.

Big bang
Begin april was het dan zover: JiveX ging live op de afdeling Oogheelkunde. “Op één dag over naar een nieuw afsprakensysteem en beelden verzenden en opslaan; dat was best ingrijpend”, stelt Jeroen van Weert. “Maar door de hoge snelheid op de afdeling en het hechte team waren ze er snel aan gewend. De afdeling hielp zelf ook mee door de eerste dagen wat minder patiënten in te plannen. En wij liepen rond om meteen te kunnen helpen.” De meeste beelden kunnen ziekenhuisbreed op de bestaande pc’s worden opgeroepen. Voor sommige onderzoeken blijkt toch een speciale viewer nodig, waardoor het bekijken van deze beelden werkplek gebonden is.  Over de kwaliteit van de beelden is er niets dan lof. “Een stuk beter dan het gescande printje waar ze het voorheen mee moesten doen.”

Tips
De werkgroep heeft echter geen tijd om van het succes te genieten. Er zijn immers nog 22 afdelingen te gaan. Al kan de fusie met het TweeSteden ziekenhuis nog leiden tot aanpassing van de scoop, aan het enthousiasme van de werkgroep zal het in ieder geval niet liggen.  Hebben de heren nog tips voor andere ziekenhuizen die bezig zijn met de implementatie van een nieuw PACS2-systeem? “Het is heel belangrijk om het werkproces goed in het vizier te hebben, zodat er geen dingen vergeten worden”, zegt Tobias Kroon. “En korte lijnen met de gebruikers zijn ook van belang”, vult Jeroen van Weert aan. “Laat je regelmatig zien op de afdeling zodat je direct kunt helpen. Dat komt de acceptatie zeker ten goede.” Marwin Nouwens adviseert om gewoon voor JiveX van Alphatron te kiezen. “Een mooie, generieke oplossing voor DICOM en niet-DICOM”. We zouden het zelf niet beter kunnen formuleren!

Uit de praktijk
“Het was een spannend project”, blikt Bonnie Jansens, hoofd zorgeenheid Oogheelkunde , terug. “In het begin spraken we niet dezelfde taal als de rest van de werkgroep, maar al snel waren we een team waarin we elkaar konden aanvullen. Wij hebben een hele complexe afdeling qua apparatuur en het was een uitdaging om al die stand alone apparaten te koppelen. Maar het moest wel, want er was geen back-up. De oogartsen waren daarom voorvechters van een nieuw systeem. Voor ons was de overgang naar een nieuw afsprakensysteem  de grootste verandering. Dat kostte even tijd, maar het was goed te doen. Begin april zijn we live gegaan. Na wat onvermijdelijke kinderziektes voldoet het systeem nu aan de verwachtingen van zowel de artsen als van ons. De data zijn goed ontsloten en de patiëntveiligheid is gewaarborgd. En dat werkt een stuk prettiger.”


Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis  
Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is een fusieziekenhuis, met twee locaties in Tilburg, één in Waalwijk en één in Oisterwijk. Patiënten kunnen er voor vrijwel alle specialismen terecht. Het samengaan van het TweeSteden ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis levert zowel op medisch als op financieel gebied een positieve bijdrage aan de zorg in de regio, met als uitgangspunt ‘Dichtbij wat kan, centraal wat moet’. Dit is in het belang van de patiënt, want door de fusie blijven de specialistische zorg en de menselijke maat in de regio Midden-Brabant gegarandeerd.  

Het ETZ is een groot topklinisch opleidingsziekenhuis. Het biedt topreferente (hoogspecialistische) zorg op het gebied van zware Traumatologie en Neurochirurgie en levert topklinische zorg op het gebied van Cardiologie, vruchtbaarheidsbehandelingen en prenatale diagnostiek, aidszorg en endovasculaire en beeldvormende interventies (ingrepen via de aderen). Het ziekenhuis heeft een bovenregionale functie voor dialyse, maag-darm-leverziekten en bijzondere tandheelkunde. Het ETZ levert de best mogelijke zorg voor alle patiënten, met bijzondere aandacht voor de ouder wordende mens. Hert ETZ blinkt uit in acute, complexe interventiezorg, en biedt op alle andere gebieden uitstekende basiszorg.