English

Referenties   |   22 december 2015

Medische werkplekken in HagaZiekenhuis

HagaVerkoever   HagaOK

 Ellen van Geest, projectleider PDMS

 

 De ergonomie van de apparatuur is belangrijk

     
Hagagang   HagaZiekenhuis

vlnr Ellen van Geest en Claudia Mol

 

HagaZiekenhuis

Het HagaZiekenhuis locatie Leyweg heeft een ingrijpend vernieuwbouwtraject achter de rug. In maart 2015 werden nieuwe gebouwdelen opgeleverd. Het totale vernieuwbouwproject resulteerde ook in een nieuwe inrichting en nieuwe apparatuur. Alphatron Medical leverde Advantech computers en ITD draagsystemen voor 45 werkplekken in de OK’s, de holding- en de verkoeverruimtes en op de PACU. Ook op de locatie Sportlaan verving Alphatron Medical achttien medische pc’s. Een inkijkje in de keuzes en in het traject. “Het is natuurlijk altijd rekken, duwen en persen voor zo’n deadline, maar het lukte om alles op tijd op te leveren.”

“De keuze voor Alphatron was vrij organisch en logisch”, licht Ellen van Geest, projectleider PDMS, de keuze toe. “Het HagaZiekenhuis heeft een langlopende relatie met Alphatron. De samenwerking verloopt altijd heel soepel.” Van Geest is tevreden over de geleverde apparatuur en diensten. Als voorbeeld noemt ze de soepelheid van de medische toetsenborden of de muizen en de stabiliteit van de pendels. “Dat soort details zijn zó belangrijk, de ergonomie. Mensen denken vaak dat de grote lijnen belangrijk zijn. Maar voor ons ICT’ers én voor de gebruikers zit de kwaliteit juist vooral in de details.”

Strakke deadline
Voor de OK’s en de holding- en verkoeverruimtes op de locatie Leyweg werd een grote order geplaatst voor medische all-in-one panelcomputers (Advantech W211 Point-of-Care (POC) met breedbeeld verhouding, medische toetsenborden, muizen, pendels en
ITD draagsystemen. De nieuwe OK-omgeving zou half maart 2015 in gebruik worden genomen: dat betekende een strakke deadline. Een extra spoedorder van deze computers kon echter niet op tijd worden geleverd. Claudia Mol, account manager bij Alphatron, die het hele project begeleidde, licht toe: “Die materialen moeten van ver komen; dat duurt nou eenmaal een paar weken.” Alphatron heeft dat toen opgelost door uit voorraad de opvolger W212 te leveren die inmiddels op de markt was gekomen. Die waren wel snel beschikbaar. Avonden en weekends werd er doorgewerkt om alles op tijd op te leveren. Op sommige plaatsen moesten de aangebrachte rails worden aangepast. Van Geest: “Het is natuurlijk altijd trekken, duwen en persen voor zo’n deadline, maar het lukte om alles op tijd op te leveren.”

De apparatuur bevalt goed. Natuurlijk, nieuwe computers hebben snelle processors en een uitgebreid geheugen. Maar bij deze computers zijn vooral het heldere beeld en de prettige touchscreen details die belangrijk zijn voor het gebruiksgemak. Dat is ook waarom Van Geest deze systemen laat zien aan collega’s uit andere ziekenhuizen die zich oriënteren op nieuwe systemen. “Voor zorgverleners is de eerste zorg weliswaar de patiënt, maar ze kijken zo vaak op het scherm; dat moet meteen duidelijk zijn.” Breedbeeld zou Van Geest ook adviseren.  Breedbeeld zou standaard moeten zijn. Het is belangrijk dat alles goed zichtbaar is. Trouwens, ook de verdere ergonomie van de apparatuur verdient aandacht: alles op de juiste werkhoogte, met hygiënische medische toetsenborden en muizen, die makkelijk typen en klikken.”

Sportlaan: zachte muren
Ook op de locatie Sportlaan moesten nieuwe medische werkplekken komen. Er werd gekozen voor de software PDMS Metavision van IMD Soft, die al op de IC werd gebruikt. Voor de hardware kwam ze wat betreft de werkstations uit bij Alphatron. Dat bleek geen standaardopdracht te zijn. “Dan blijkt hoe belangrijk het is dat je contactpersoonweet waar het over gaat en meedenkt.” Er moest gebruik gemaakt worden van de bestaande wandpendels, die de aansluitingen van de gassen, elektriciteit en netwerkaansluitingen bevatten. Maar de muren - uit de jaren vijftig van de vorige eeuw - waren niet stevig genoeg om er zo een nieuwe constructie op te plaatsen. Bovendien was de ruimte zeer beperkt. “De mensen van Alphatron hebben zich in de situatie verdiept en ons goed geadviseerd”, vindt Van Geest.

Claudia Mol vertelt over de technische details: “Op de holding- en verkoeverruimte hingen bewakingsmonitors aan de bestaande wandrails. Deze moesten herplaatst worden op een nieuwe en stevigere arm. Daarbij was de wens om in dezelfde werklijn, onder elke bewakingsmonitor, een werkplek te creëren in de vorm van een medische panelpc met een toetsenbord aan een in hoogte verstelbare arm. Maar dat was een uitdaging, gezien de beperkte ruimte en de zachte muren. Onze technici hebben de situatie onderzocht en geadviseerd hoe de gewenste apparatuur hier toch kon worden aangebracht, gebruikmakend van de bestaande wandpendels. Zo zijn er waar nodig verstevigingen op de muur aangebracht. Door de drukpunten te verdelen, is er een zeer solide constructie tot stand gebracht.” Aan de bestaande wandsystemen werden nieuwe bevestigingen gemaakt met een ITD Modul port (de ‘armen’), waaraan de Advantech W211 Point-of-Care terminals werden geplaatst, met medische toetsenborden en muizen. Achttien werkplekken werden op deze manier gerealiseerd.

Op de zes OK’s van de locatie Sportlaan moesten de nieuwe POC’s tevens in verbinding staan met de anesthesiemachines. Hier werd de oplossing gevonden door een arm met toetsenbordhouder (GCX) aan de anesthesiemachine te bevestigen. De apparatuur kon snel geleverd worden en in één weekend werden de verstevigingen aangebracht en de systemen opgehangen. In november 2014 werd de nieuwe apparatuur op de locatie Sportlaan in gebruik genomen. Van Geest: “En als iets na oplevering nog niet helemaal naar wens bleek te zijn, dan werd dat binnen twee dagen hersteld. Het is dus prima geregeld allemaal.”