English

Productnieuws   |   26 januari 2015

Lancering JiveX XDS Consumer in het St. Elisabeth Ziekenhuis

 
     
Het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, het Amphia Ziekenhuis in Breda en Instituut Verbeeten* werken samen aan transmurale uitwisseling van beelden, met behulp van IHE-XDS. Alphatron Medical Systems ontwikkelde de viewer voor het St. Elisabeth Ziekenhuis.

“Het Amphia Ziekenhuis en Instituut Verbeeten wisselden al beelden uit via XDS”, vertelt Pim Stehouwer, Consultant bij Alphatron. “Met de nieuw ontwikkelde JiveX XDS Consumer zorgen wij nu dat ook artsen in het St. Elisabeth Ziekenhuis beelden en verslagen kunnen inzien die elders in de regio zijn gemaakt.” Een eerste use case is recent gestart, waarbij men radiologische onderzoeken uit het Amphia Ziekenhuis bekijkt om te besluiten of een traumapatiënt naar het St. Elisabeth Ziekenhuis moet worden vervoerd.

Sneller toegang, completer beeld
Het gebruikersgemak is groot, volgens Stehouwer. “De arts logt in op de JiveX XDS Consumer, tikt het BSN in van de patiënt en ziet in het regionale register in welk ziekenhuis welke informatie beschikbaar is. Dubbelklikken opent direct de beelden of een verslag.” Niet alleen het laatste onderzoek van de patiënt is beschikbaar, maar álle onderzoeken die zijn aangemeld. Artsen beschikken zo sneller over de informatie die ze nodig hebben en krijgen bovendien een completer beeld van de patiënt. Belangrijk met het oog op kwaliteitszorg en (patiënt)veiligheid. Het ziekenhuis dat een onderzoek maakt bepaalt overigens eerst in samenspraak met de patiënt of dit zal worden aangemeld in het regionale register. Binnen het register wordt vervolgens geregistreerd wie welke informatie heeft geraadpleegd en wanneer. Stehouwer: “Dit garandeert dat gebruikers verantwoording kunnen afleggen; de basis voor informatietoegangsbeleid.” 

Verdere ontwikkelingen
Verschillende vervolgprojecten zijn al in voorbereiding. Zo krijgt ook het St. Elisabeth Ziekenhuis straks de mogelijkheid om met behulp van JiveX onderzoeken aan te melden, zodat de andere ziekenhuizen deze kunnen inzien. Verder zijn er initiatieven om meer ziekenhuizen mee te laten doen, of zelfs koppelingen te maken met andere regio’s, die dezelfde technologie inzetten voor uitwisseling van medische informatie.

*gespecialiseerd ziekenhuis voor topklinische zorg op het gebied van radiotherapie en nucleaire geneeskunde, met locaties in Tilburg, Breda en ’s-Hertogenbosch. 

Lees hier meer over onze oplossingen voor het uitwisselen van medische gegevens.