English

Nieuws   |   30 april 2018

JiveX op de IHE Connectathon

200 testen, 85 nieuwe vinkjes erbij! Zo interoperabel was JiveX op de IHE Connectathon

Wanneer de topontwikkelaars van alle bekende gezondheids-IT-bedrijven samenkomen onder één dak, kan er maar één reden voor zijn: de IHE Connectathon. Dit jaar vond deze internationale bijeenkomst plaats van 16 - 20 April in Den Haag. En zoals elk jaar waren de JiveX-ontwikkelaars uit Bochum er ook bij betrokken. De onderwerpen van dit jaar waren IHE-IOCM, IHE-XDM, FHIR en gegevensbescherming.

Samengevat lag de focus op de profielen die een vlotte uitwisseling van medische gegevens verder bevorderen en perfectioneren. Met IHE-IOCM (Imaging Object Change Management) kunnen lokaal aangebrachte correcties op DICOM-objecten worden toegepast op exemplaren van deze objecten die zich nu in verschillende systemen bevinden. IHE-XDM (Cross-Enterprise Document Media Exchange) breidt op zijn beurt DICOM-e-mail uit en biedt gerichte bezorging van medische documenten of functionele gegevens als e-mailbijlage. Een verdere ontwikkeling die de implementatie van netwerkstructuren in de toekomst zou kunnen vergemakkelijken, is de FHIR-standaard (Fast Healthcare Interoperability Resources). Om alle drie de standaarden goed te testen, plaatste het VISUS-team voor iedere standaard een eigen systeem en voltooide ze zo succesvol de in totaal 85 testen.

Perfecte kennis: IHE-XDS
Daarnaast stond in 2018 opnieuw een profiel centraal, dat in de praktijk steeds belangrijker wordt: IHE-XDS. VISUS gebruikt dit profiel al enkele jaren en is een echte XDS-specialist (Cross-Enterprise Document Sharing) geworden. "De uitwisseling van medische gegevens via IHE-XDS vormt de basis van talrijke netwerken, bijvoorbeeld het elektronische patiëntendossier in Zwitserland. “Met onze oplossingen ondersteunen we al veel instellingen bij het voldoen aan de vereisten van het profiel. Daarom is onze schat aan ervaring op dit gebied zeer uitgebreid. Op de Connectathon van dit jaar werd dit weerspiegeld in de vele succesvolle XDS-testen - volgens voorlopige resultaten meer dan 130. En ook omdat veel bedrijven VISUS nu om advies vragen met betrekking tot XDS" zegt Sven Lüttmann, System Engineer XDS bij VISUS.

Gegevensbescherming komt in beeld
Bedrijven die voor de Connectathon naar Den Haag reisden, waren daar echter niet alleen bezig met het testen van IHE-profielen, maar ook voor de bescherming van medische gegevens. Een speciale werkgroep van IHE Europe heeft een white paper gepubliceerd tijdens het evenement dat de impact van de nieuwe EU-verordening gegevensbescherming op het gebruik van ICT in kaart brengt. Dr. Marc Kämmerer, Innovatiemanager bij VISUS, die lid is van deze werkgroep, legt uit: "Met deze paper willen we laten zien dat er belangrijke vereisten zijn voor iedereen die persoonsgegevens verwerkt. Deze vereisen een nauwkeurige analyse van werkprocessen. Maar we laten ook zien dat IHE vandaag al antwoorden op de belangrijkste vragen heeft. In de toekomst zullen we echter de complexe workflow achter de profielen door de bril van de Algemene Verordening Gegevensbescherming moeten bekijken - en bestaande profielen indien nodig wijzigen."  Het volledige whitepaper is beschikbaar op de IHE-website.

Netwerken is teamwork
Voor het VISUS-team, dat dit jaar werd onderverdeeld in drie teams met verschillende accenten, was de Connectathon opnieuw een grote krachtinspanning - er werden immers meer dan 200 tests uitgevoerd. Maar het VISUS team had zichtbaar veel plezier - wat niet verborgen was voor de concurrentie. Sven Lüttmann: "De IHE Connectathon gaat natuurlijk over het testen van je eigen systemen en die van andere marktdeelnemers. Maar het gaat er ook om je eigen competenties op het gebied van IHE op de proef te stellen en te verdiepen. Bij VISUS hebben we altijd veel belang gehecht aan de implementatie van de profielen - en dat is merkbaar tijdens deze expertmeeting. Het hele VISUS-team heeft veel kennis van dit onderwerp en is daardoor een gewilde gesprekspartner voor andere partijen."