English

Referenties   |   14 maart 2014

Flexibiliteit van de AMiS overtuigd SJG. De Amis op de Special Care en CCU

 
AMiS met ECG   AMiS op de hartbewaking
     
 
Chris Kivits, Hennie Doensen, Richard Clijsters   Aan bed van de patient
Op de intensive care van het SJG in Weert wordt alles in gereedheid gebracht voor de komst van een nieuwe patiënt. Een verpleegkundige voert alvast een aantal gegevens in op de computer naast het bed. Geen gewone, maar een AMiS met vaste voeding- en dataverbinding naar het plafond. In de hoek staat een heel bijzondere AMiS met ECG apparatuur erop. Het verhaal achter deze intelligente maatwerkoplossingen.   

Met de introductie van het digitale patiëntendossier op de Special Care en CCU moest SJG Weert op zoek naar een geschikte computer voor aan het bed. Passend in de beperkte ruimte, met een werkblad en laatjes voor medicatie. “We hebben nagedacht over een extra pendel of een computer via een beugel aan de bestaande pendel, maar daar was te weinig ruimte voor. Een COW zou wel mooi passen. Die is compact en verplaatsbaar en er zijn verschillende accessoires voor verkrijgbaar”, vertelt Chris Kivits, teamleider medische elektronica. “Voor ons als gebruikers moesten de COW’s zo praktisch mogelijk in gebruik zijn en eenvoudig te reinigen. Daarnaast wilden we ook zittend aan het bed kunnen werken en het geheel verder aankleden volgens het pakket van eisen”, vult teamleider Special Care Hennie Doensen aan.   

Stopcontact 
Een standaard COW werkt echter op een accu. “Dat was een probleem, want bij het bed was nergens een stopcontact om de computer op te laden. En we wilden ook geen snoeren onder het bed door”, aldus projectteamlid en medisch technicus Richard Clijsters. “Zo is het idee ontstaan om de stroomkabel via het plafond te laten lopen. En als we dan toch een kabel moesten trekken, dan kon er meteen een datakabel mee.” Het Limburgse ziekenhuis had al een aantal mobiele computers in huis. Deze voldeden echter niet aan de eisen. Het projectteam moest dus op zoek naar een nieuwe leverancier. Chris Kivits: “We hadden de AMiS gezien op de Medica. Hij ziet er goed uit en heeft veel uitbreidingsmogelijkheden. En in de MedicalMotion zagen we foto’s van een AMiS met een flexibele slang naar het plafond. Vandaar dat we Alphatron hebben benaderd voor een proefopstelling.”   

Aan het plafond 
Al pratende kwamen Alphatron en het projectteam tot een oplossing waarbij de vijf AMiS op de IC naast ieder bed werden geplaatst. De bekabeling werd samen met een staaldraad via een flexibele slang gekoppeld boven het systeemplafond. In geval van calamiteiten of verhuizing kunnen de mobiele werkplekken eenvoudig losgekoppeld en in zijn geheel verplaatst worden door een standaard deuropening. Voor de CCU, waar minder ruimte is, werden twee ‘gewone’ AMiS besteld om van bed naar bed mee te rijden. Deze werken op het draadloze netwerk. De installatie van de AMiS op de IC had wel wat voeten in aarde. Vanwege het hak- en breekwerk in het plafond was een strakke planning vereist. “Op een rustige dag hebben we de patiënten verplaatst en hebben we alle kamers in één keer gedaan. Boren, stopcontacten in het plafond, datakabels trekken en daarna de computers aansluiten. Hard werken, maar het is allemaal gelukt”, aldus Richard Clijsters.   

ECG op maat 
Is digitalisering nu in het hele ziekenhuis gemeengoed aan het worden, tien jaar geleden werkte alleen de ECG opname van de poli cardiologie digitaal. De digitale hartfilmpjes die hier werden gemaakt, waren nergens anders in het ziekenhuis opvraagbaar. Voor de cardiologen was dat niet ideaal, want ’s nachts en in het weekend moesten zij het doen met gefaxte ECG’s. De komst van de nieuwe AMiS daagde het projectteam uit om ook dit traject verder te digitaliseren. Chris Kivits: “Omdat de AMiS erg goed beviel in de praktijk, kwamen we op het idee om deze verder uit te bouwen tot een ECG-apparaat.  In samenspraak met de leverancier van de ECG-apparatuur en Alphatron hebben we daar een mooie oplossing voor gevonden. De ECG-arm hangt nu aan de AMiS met speciale beugels, die door Alphatron op maat gemaakt zijn. Verder zit er een standaard computer op die als extra werkplek gebruikt kan worden.”  

“Perfect” 
Teamleider Hennie Doensen is enthousiast over het nieuwe ECG-apparaat mét computer. “We kunnen de historie van de patiënt gemakkelijk opzoeken, de verbinding naar de cardioloog gaat sneller en de beelden zijn kwalitatief veel beter. En dat 24 uur per dag. Als er een ECG gemaakt wordt, ontvangen de cardiologen deze per mail op hun mobiel. Aan de hand van de heldere beelden kunnen wij dan heel snel schakelen. En alles wordt meteen digitaal opgeslagen. Het werkt echt perfect.”   

Over SJG Weert 
SJG Weert is een kleinschalig ziekenhuis met korte lijnen dat op professionele wijze verantwoorde, hoogstaande zorg wil leveren. Dagelijks staan ruim 700 professionals voor de patiënten uit de regio  klaar,  waarvan 70 gespecialiseerde artsen.  Door kwaliteit en serviceverlening kan SJG Weert zich onderscheiden en daarmee het perspectief van continuïteit als zelfstandig ziekenhuis vergroten. In  2009 is het nieuwe OK complex in een nieuw aangebouwde vleugel in gebruik genomen en zijn de poliklinieken verbouwd.