English

Referenties   |   27 oktober 2015

Digitalisering is geen ict-feestje

 

Joan Smallenbroek en Eloy Zoet

 

De AMiS, de mobiele digitale zorgwerkplek

De Alrijne Zorggroep* wilde niet alleen een EPD, maar ook een EVD, OK-module en een ECD. Een flinke kluif voor IC-verpleegkundige/Implementatiemanager Eloy Zoet. Zoet vertelt over de keuzes die gemaakt zijn op weg naar meer efficiency, veiligheid en kwaliteit. 

Hij is niet alleen. Naast Eloy Zoet zit Joan Smallenbroek, teamleider Verpleegafdeling Interne Geneeskunde en vicevoorzitter EPD-EVD commissie. Het zegt iets over de ‘Leidse methode’: digitalisering is geen ‘ict-feestje’, de verpleegkundigen zijn nauw betrokken bij de automatisering van de zorg. Met name rondom het EPD/EVD. “Misschien is dat bijzonder”, zegt Smallenbroek, “maar dat zou het niet moeten zijn. Door samen op te trekken creëer je draagvlak en kom je tot oplossingen die de toets van de praktijk doorstaan.”

Zorgvisie

Eerder al verzorgde Alphatron Medical Systems, de uitrol van bedsite panel PC’s voor het PDMS*, in de IC en OK van de Rijnland Zorggroep. Zoet: “Logisch dat je met hen om de tafel gaat, op zoek naar een leverancier voor het EVD. Maar we hebben ook met andere partijen gesproken.” De uiteindelijke keuze voor Alphatron, is een keuze voor de nieuwe variant AMiS werkstations, die elektronisch in hoogte verstelbaar zijn. Zoet: “AMiS is alles ineen. De afsluitbare medicatiecassette is onder handbereik en dankzij de computer zijn patiëntgegevens dichtbij en worden deze ingevoerd aan de bron. Kortom, een product dat past bij onze zorgvisie: we willen de verpleegkundigen aan het bed, niet op kantoor.” 

Aandacht is je vak!

“Voorheen deden we alles op papier”, zegt Smallenroek, “je kunt je voorstellen hoe groot het verschil is. Geen dubbele registraties meer; leesbare rapportages; noteren aan het bed. Als iets niet is vastgelegd, dan krijg je een waarschuwing op het scherm. Verpleegkundigen ervaren meer rust, ze kunnen meer aandacht geven aan de patiënt. En aandacht is je vak!” Op de locaties Leiderdorp en Alphen zijn sinds maart 2014 meer dan 50 AMiS in gebruik genomen. Ook de verpleeg- en verzorgingshuizen Oudshoorn en Leythenrode werken inmiddels met het ECD via deze werkstations.

Nieuwe projecten

Ze vertellen hun verhaal met een brede glimlach en daar is gezien de soepele implementatie ook alle reden toe. Zoet maakt zich alweer op voor nieuwe uitdagingen: de ontwikkeling en uitrol van een PACS2-systeem; de realisatie van een digitaal sociaal informatieplatform; aansluiting bij het Oncologisch Netwerk West. “Ook die projecten pakken we weer samen met de eindgebruiker op. Zorgvuldig. Niet te snel. En samen met leveranciers die snappen waar het om gaat: een goed product, maar vooral ook uitstekende service en begeleiding.” 

Alrijne Zorggroep 

Op 1 januari 2015 zijn de Rijnland Zorggroep (Rijnland Ziekenhuis en de verpleeghuizen Leythenrode en Oudshoorn) gefuseerd met het Diaconessenhuis Leiden. Samen vormen zij Alrijne Zorggroep. Alrijne Ziekenhuis is gevestigd in Leiden, Leiderdorp en Alphen aan den Rijn, met buitenpoli’s in Katwijk, Lisse en Sassenheim. De verpleeghuizen bevinden zich in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. 

 

 

 

Sven Klement, Productmanager AMiS

 

 

Sven Klement: Het Amis project in Rijnland is een goed voorbeeld waarbij een projectteam inziet wat de mogelijkheden van AMiS kunnen zijn, nu. Maar vooral ook in de toekomst! Er werd gekozen om AMiS te introduceren in het ziekenhuis en deze in eerste instantie puur te gebruiken voor de digitalisering aan het bed van de patient met behulp van het EPD. De gebruikers kunnen dan wennen aan de omschakeling.
 
Als alles goed loopt, wil het Rijnland gaan uitbreiden met de medicatie oplossing, een eenvoudige "upgrade"zorgt ervoor dat AMiS een extra functionaliteit erbij krijgt; het digitaal ( beveiligd) uitzetten van medicatie aan het bed van de patient. Als het ziekenhuis compleet digitaal is, zou AMiS de perfecte oplossing zijn voor de mobiele digitale zorgwerkplek; een all-in-one oplossing die een eind kan maken aan het slepen met verschillende losse karren.